Top

ACNE

Heb jij snel last van puistjes? Dan zijn de receptoren van je talgklieren erg gevoelig en kunnen daardoor meer talg gaan produceren. Het talg wordt dan dikker en kan een verstopping veroorzaken. De propionibacterie smult van die talg en zorgt voor de ontsteking. Die ontsteking kan groter worden en zo ontstaat er een cyste. Dat is een holte gevuld met ontstekingsmateriaal (= pus). Dit kan ook weer groter worden en knappen.

Talgklieren
De talgklieren zitten per twee bij een haarzakje. Uit het haarzakje groeit een haartje, en de talg die wordt geproduceerd gaat ook via de uitgang van het haartje naar de huid.
Er zijn geen talgklieren in de handpalmen, aan de voetzolen en tussen de vingers en tenen. Daar zie je dus geen puistjes ontstaan.
Door de talgproductie  ontstaat er op de huid, samen met de dode huidcellen, een laagje. De zuurlaag. Wanneer deze te dik wordt, kunnen er puistjes ontstaan. Je huid krijgt een grauwe kleur.

Overgevoeligheid
Bij acne zijn de receptoren van de talgklier overgevoelig. Dat kan bijvoorbeeld in de puberteit beginnen wanneer de hormoonhuishouding gaat schommelen. De receptoren van de talgklieren worden door de hormonen aangestuurd om meer talg te produceren. Dat gebeurd bij zowel jongens als meisjes. Na de puberteit kunnen de puistjes verdwijnen, maar in sommige gevallen blijven de hormonen invloed hebben op de talgproductie. Bijvoorbeeld bij de meisjes vlak voor de menstruatie periode.

Voedsel en acne, puistjes
Men is het er nog niet over eens of voeding van invloed is op acne. Het kan bij jou zo zijn dat je gevoelig reageert op bepaalde producten.
Mijn ervaring is dat de volgende producten in de meeste gevallen wél van invloed zijn op acne:
– melkproducten (kaas, melk, boter, yoghurt)
– gluten
– suiker
– junkfood
– ei
– teveel chocola
– teveel caffeine
– antibiotica
– B12

De eerste behandeling start altijd met een Hannah huidanalyse. En we kijken samen naar wat je al hebt gedaan om de acne onder controle te krijgen. Ik geef je advies zodat je met de juiste producten thuis iedere dag aan de slag kan. Kom je er even niet uit? Ik ben jouw huidcoach, dus bellen of appen mag altijd!