Top
 

Wat is IPL?

Intense Pulsed Light Technology (IPL) is een veilige manier van definitief ontharen die gebruik maakt van licht. Een lichtflits wordt omgezet in warmte en komt via het pigment in de haarwortel. Deze wordt door de warmte vernietigd en de haar kan op die plaats niet meer terugkomen. Haren groeien in verschillende fasen. Daarom zijn er gemiddeld 8 tot 10 behandelingen nodig. Alleen de haren die in de zogenaamde groeifase zitten kunnen definitief vernietigd worden. Dus je moet een aantal keren terugkomen om al die haren te kunnen verwijderen. Het totale aantal behandelingen kan per persoon verschillen omdat dit afhankelijk is van lichamelijke factoren zoals bijv. de hormoonhuishouding.

De afkorting IPL staat voor ‘Intense Pulsed Light’, ook wel foto-epilatie of flitsen genoemd. Het is een ontharingstechniek waarbij flitslampen een reeks van golflengten uitstralen. Deze golflengten vergelijken met het licht van een normale lamp, maar dan veel sterker. Het licht dringt door in de haarwortel. De energie die hieruit voorkomt, wordt door het pigment van de haar in de wortel geabsorbeerd en daarna omgezet in warmte. Deze hitte leidt uiteindelijk tot vernietiging van de haarwortel.

Behandeltraject

INTAKE GESPREK
Tijdens het intake gesprek is het belangrijk erachter te komen wat ik voor jou kan doen t.a.v. jouw overbeharing.
– Welk gebied moet er worden behandeld?
– Hoeveel behandelingen zijn er nodig voor dat betreffende gebied?
– Waar moet je rekening mee houden vóór, tijdens en ná het behandeltraject?
– Gebruik je medicatie?

PLAN INTAKE

BEHANDELINGEN

Voor het beste resultaat zijn er 8 tot 10 behandelingen nodig. De periode tussen de behandeling is eens in de vier of zes weken. Je zult merken dat de periode tussen de behandelingen langer wordt. Dit komt doordat haartjes niet meer terug komen.
Ongeveer twee weken na de behandeling zullen de haartjes “uitvallen”. Tijdens de behandeling is door de lichtflits het haarzakje vernietigd. De haar zit los en gaat de huid uit.

De haar heeft verschillende fases:
– groeifase: wanneer de haar in deze fase zit als het wordt behandeld, komt er geen haartje meer voor terug
– rustfase: in deze fase wordt er al een nieuw haartje gevormd onder de “oude” haar
– uitvalfase: de haar gaat plaatsmaken voor de nieuwe haar

 

Aan de buitenkant kunnen we niet zien in welke fase een haar zit. Meerdere behandelingen zorgen ervoor dat alle haren worden behandeld. De haren in de groeifase komen dan niet meer terug.

 

 

 

FOTO’S
Ik maak aan het begin van elke behandeling foto’s, zodat we het verloop kunnen zien. Het is dus van belang dat je op een vaste plaats wat haartjes laat staan als je voor de behandeling komt.

VOORAFGAAND AAN DE BEHANDELING

Vanaf vier weken voorafgaand aan de eerste behandeling niet meer zonnen of onder de zonnebank en/of geen zelfbruinende producten meer gebruiken.
Dit ter voorkoming van onnodig risico op pigmentverschuivingen. Je mag vanzelfsprekend wel naar buiten, maar bescherm je huid met een zonverzorging met daarin minimaal SPF30.

Vanaf vier weken voorafgaand aan de eerste behandeling de haren niet meer bleken en/of verwijderen met hars, Epilady of door middel van epileren. Voor de behandeling is het noodzakelijk dat de haareinden aanwezig zijn in de haarwortel. Scheren of knippen mag wel, evenals het gebruik van een ontharingscrème tot één week voor de behandeling.

Een dag voor de behandeling het te behandelen gebied scheren of de haren knippen, op een klein gebied na. (bij de benen is dat ter grote van een handpalm).

DAG VAN DE BEHANDELING

Op de behandeldag het gebied dat behandeld moet worden vrij houden van make-up of andere cosmetica. Of vermeld dat je make-up hebt gebruikt.

Draag de dag van behandelen geen donkere lingerie (in verband met hoge mate van lichtabsorptie), maar draag witte lingerie.

Trek makkelijk zittende kleding aan. Zo voorkom je eventuele wrijving op de behandelde gebieden welke irritatie van de huid kunnen veroorzaken.

NA DE BEHANDELING

Er kan na de behandeling een lichte zwelling ontstaan en de huid kan wat rood en gevoelig zijn. Dit verdwijnt na enkele uren tot een dag. Bij de behandeling van pigmentatie kan dit proces wat langer duren.

De eerste uren na de behandeling de huid zoveel mogelijk ontzien en behandel het onthaarde/behandelde gebied de eerste dagen voorzichtig. Koude kompressen koelen de huid en gaan het eventuele branderige gevoel tegen. Hier is ook een verzachtende verzorging voor te gebruiken.

Na de behandeling niet zwemmen, geen gebruik maken van whirlpool en/of sauna.

Je mag wel douchen, maar niet te heet. De huid moet tot rust komen.

Zijn de oksels behandeld, gebruik dan de eerste dagen geen deodorant.

Veel water drinken. Dit helpt het lymfesysteem om de vernietigde haarfollikels op te ruimen.

Nooit krabben of wrijven, ook de dagen volgend op de behandeling niet. Hierdoor kunnen onnodig korstjes ontstaan, die kunnen leiden tot pigmentverschuivingen.

Na de behandeling kunt je meteen weer de dagelijkse activiteiten hervatten. Een week na de behandeling de huid niet blootstellen aan overmatig zonlicht.

PERIODE TUSSEN DE BEHANDELINGEN

Trek of pluk niet aan de haartjes, deze vallen vanzelf uit.

Krab of pluk niet aan korstjes ontstaan door de behandeling, deze laten vanzelf los.

Nieuwe haargroei mag worden afgeschoren of geknipt. Het gebruik van ontharing crème mag pas na twee weken na de behandeling. Je mag niet harsen, epileren of een Epilady gebruiken.

Niet in de zon of onder de zonnebank en/of geen zelf bruinende producten gebruiken.

De huid moet zo veel als mogelijk de natuurlijke kleur behouden, zodat het risico op (tijdelijke) pigmentverschuivingen wordt beperkt en de behandeling steeds onder gelijkwaardige condities kan plaatsvinden.

Bij ontharen van de benen kan na de behandeling de huid eventueel gaan jeuken. Als de huid tot rust is gekomen, kun je hiervoor zeer voorzichtig een lichte exfoliant gebruiken om de haarresten te verwijderen. Dit helpt tegen de eventuele jeuk. Nooit krabben!

Geef veranderde situaties omtrent medicijngebruik, zwangerschap en/of zongedrag/ gebruik van zelf bruinende producten voor elke behandeling door aan jouw specialist.

EERSTE 4 WEKEN NA DE LAATSTE BEHANDELING

Vermijd zoveel als mogelijk overmatige zon op het behandelde gebied. Gebruik ook nu nog een zonverzorgingsproduct met minimaal SPF30. Dit ter voorkoming van onnodige (tijdelijke) pigmentverschuivingen.

Heb je vragen of twijfel je? Neemt u dan contact met ons op.